Categorii

Despre Camara Motului

Fructele de pădure sunt “aurul în mai multe culori” din Ţara Moţilor! Dacă aurul galben este râvnit de străini încă  din negura istoriei să ne bucurăm că putem degusta, încă, “aurul în mai multe culori” a acestei ţări a Moţilor, preparat după reţete vechi păstrate cu sfinţenie din generaţie în generaţie. 

Proprietăţile merişoarelor:

     Merişoarele sau afinele roşii au fost folosite de moţi din cele mai vechi timpuri.Acum efectele lor terapeutice sunt tot mai des promovate de industria farmaceutică şi cea de cosmetice.Dar cât îşi păstrează din calităţi şi chiar conţin fructe de merişor? Merişorul creşte de la o altitudine de 900m până la 1.300 m şi are un bogat conţinut de antioxidanţi având o importanţă acţiune bactericidă,antiinfecţioasă şi antiinflamatoare.

Merişoarele conţin o paletă largă de vitamine cum ar fi :acid ascorbic,niacină,retinol,tocoferol,piridoxină dar şi Omega 3,6,si 9, minerale precum calciu, fosfor şi potasiu, mai conţin fibre,flavonoide,fenoli şi acizi graşi esenţiali.

     Retele sunt transmise si pastrate de la bunica, mama, nepoata de peste patru generatii.

Merişoarele au fost considerate de către înaintaşii noştri antibioticele naturale pe care le dădea muntele în fiecare toamnă,iar precum frunza lor rămâne verde sub zăpadă aşa dădea putere şi celui care consumă fructe de merişor să treacă cu bine peste iarna cea grea din munţi. 

    Cercetările din ultima vreme au confirmat beneficiile merişoarelor acestea având un rol important anticancer prin inhibarea celulelor canceroase, au efect asupra bacteriei Helicobacter Pylori, bacterie responsabilă de apariţia ulcerului şi chiar a cancerului la stomac.

    Consumul de merişoare şi a produselor derivate din acestea sunt recomandate şi de medicina naturistă, ele având grijă de inimă prevenind bolile cardiovasculare, reglează colesterolul, acţionează ca o barieră împtriva bacteriilor care afectează tractul urinar,este recomandat pentru tratarea cistitelor şi a altor afecţiuni ale tractului urinar având un efect antiinflamator şi dezinfectant.

Noi suntem MOŢI  …şi Moţii sunt urmaşii direcţi ai dacilor şi ai coloniştilor romani, aduşi de împăratul Traian în urma ocupării Daciei în scopul de a coloniza ,muncii şi exploata cu braţele lor în minele de aur din ţara lui Decebal.

   Numele de Moţ vine de la chica antică ,moţul de păr,pe care îl purtau bărbaţii şi care era un obicei dac, utilizat până la începutul secolului XIX în Ţara Moţilor.Tinerii şi bătrânii purtau părul adunat în chică, de obicei în partea dreaptă a capului, lângă ureche.

   Astăzi, chiar dacă Moţii nu mai poartă chica din vechime, oameni harnici şi de omenie păstrează în bucătărie reţete vechi şi încă îşi mai ţin bunătăţile în Cămara Moţului.

   Te aşteptăm la noi, oaspete drag, să guşti din Papara Cosaşului sau din Puterea Moţului, să te rasfeţi cu Pancove Moţeşti şi cu un pic de Moştenire de la Daci, să bei un strop  de Afinată sau de Merişorată, ori de ce nu, să te cinstim cu vestitul nostru Afrodisiac Moţesc.

   La plecare vei putea să îţi alegi din Cămara Moţului un preparat tradiţional moţesc.

   Tot ce gaseşti aici e cules de mană şi pregătit în casă cu grijă şi pricepere.

“Cămara Moţului” a luat naştere de fapt de acum  zece ani  când am început “marea Aventură” a vieţii noastre în domeniu turismului, în inima Ţării Moţilor în staţiunea turistică Arieşeni. Astfel fiecare oaspete la plecare primea, din partea casei, o mică amintire şi ce se potrivea mai bine decât “bunătăţi” din cămara moţului.Dorinţa acestora de a cumpăra, după ce au gustat şi s-au convins, pentru familie şi prieteni produse naturale 100% ne-a impulsionat să deschidem larg porţile de la Cămara Moţilor.

 “Cămara Moţului” a fost intotdeauna locul în care, indiferent de sezon, orice oaspete sau simplu trecător, a găsit produse şi preparate tradiţionale specifice Munţilor Apuseni. Aşadar, “Cămara Moţului”dă dreptul şi altor persoane să consume produse şi preparate tradiţionale, natural făcute după reţete păstrate în familie de peste patru generaţii.

 

 

 

Website realizat © Catalin Teodorescu © CamaraMotului.ro


Cazare Eforie Nord | Cazare Eforie